

Jest czystym koncentratem białek kolagenowych otrzymywanych z tkanki podskórnej poprzez hydrolizę enzymatyczną. Najczęściej stosowany jako dodatek suchego preparatu (do 1%) na chude, zasolone mięso. Ważne jest aby od razu dodać 20-krotność wagi wody. Można też powyższy preparat przygotować jako żel poprzez rozpuszczenie w ciepłej wodzie w stosunku 1:20, a następnie żel schłodzić. Zalecamy wykorzystanie funkcjonalności tego białka łącznie z koncentratami białek sojowych, przez co osiąga się zniknięcie posmaku soji i obniżenie kosztów produkcji.
Zastosowanie: ze względu na swoje właściwości dobrze sprawdza się w procesie kutrowania, masowania, żelowania i poprawy struktury produktu. Szczegółnie polecany do masowania mas drobnych, bloków wysokowydajnych, a także jako dodatek do kiełbas, emulsji tłuszczowej oraz emulsji skórkowo-tłuszczowej, żelu białkowego.
Kolor: kremowo biały,
Zapach i smak: w przeważającej mierze neutralny
Zawartość białka: 97% +/- 2% (Nx6,25)
Masa w stanie suchym: 98% +/- 2%
Tłuszcz: 1% +/- 0,5%
Wartość pH roztworu 1%: 6,3 +/- 0,2
Ciężar cząsteczkowy: 100 000
Cięzar nasypowy ok.: 300ml / 100g
Więcej informacji: 602 504 582